Houževnatec jedlý je dřevokazná stopkovýtrusá houba z čeledi špičkovitých. Tato královna hub má lahodné houbové aroma a chuť. Patří proto mezi oblíbené kulinářské pochoutky asijské kuchyně. V objemu produkce a spotřeby zaujímá dokonce druhé místo na světě. V houbových pokrmech poslouží podobně jako hlíva ústřičná nebo žampion. Může výhodně nahradit maso, a proto najde své uplatnění také ve vegetariánské a veganské kuchyni. Houbu lze připravovat jako řízek, zapékat, grilovat, dusit nebo udit. Možností na přípravu houby shitake je mnoho. Výborně se hodí do polévek a omáček, závitků, nebo jako doplněk salátů a lehčích druhů mas. Nejprve houbu důkladně omyjeme a namočíme do studené vody cca na 1 hodinu. Před dalším použitím necháme 10 minut přejít varem při teplotě 90°C. Pak už jen stačí vykouzlit ty pravé kulinářské dobroty!
Houževnatec jedlý známý také pod názvem šiitake pochází z východní Asie, kde se těší velké oblibě nejen pro svou chutnost. Již po tisíce let je součástí tradiční čínské medicíny. Při pravidelném konzumování působí proti nádorovým onemocněním, snižuje hodnoty krevního tlaku a cholesterolu. Známý je i pro své antibiotické a antiparazitické účinky. Vedle vody obsahuje minerální látky, organické kyseliny, stopové prvky i vitamíny. Navíc má nízkou energetickou hodnotu. Proto se hojně používá při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách.
Složení: 100 % Houževnatec jedlý (Shi-ta-ke) (Lentinus edodes). Obsahuje siřičitany.
Výživové údaje |
Na 100 g |
Energetická hodnota/ Energia |
1099 kJ / 264 kcal |
Tuky |
2,2 g |
Z toho nasycené / nasýtené mastné kyseliny |
0,8 g |
Sacharidy |
23 g |
Z toho cukry |
< 0,5 g |
Bílkoviny / Bielkoviny |
18 g |
Sůl / Soľ |
0,03 g |
Alergeny : Obsahuje siřičitany
Balení: 50g
Země původu: Čína
Důležité upozornění: Nevhodné k přímé spotřebě! Ze zdravotního hlediska houba nesmí přijít v revitalizovaném stavu do kontaktu s jinou potravinou.
Skladujte a uchovávejte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem.
Návod k použití: Důkladně omyjeme a namočíme do studené vody cca na 1 hodinu. Před dalším použitím necháme 10 minut přejít varem při teplotě 90°C. Přidáváme do zeleninových salátů, polévek, omáček a k masu.