Úvod » Zelenina, ovoce a bambus » Exotic Food Bambusové výhonky plátky 227g
Bambusové výhonky - plátky v mírně kyselém nálevu.
Vhodné pro přípravu jídel thajské kuchyně.
Sterilováno.
Skladujte v suchu, chraňte před přímým slunečním zářením a mrazem.
Po otevření skladujte v chladničce ( + 6° C ) a spotřebujte do 3 dnů.
Země původu: Thajsko
Hmotnost: 227 g Hmotnost pevného podílu: 140 g
Výrobce: Exotic Food, Sriracha, Thajsko
Bambusové výhonky patří mezi nepostradatelnou součást asijské kuchyně. Bez nich si lze asijskou kuchyni opravdu jen stěží představit. Jedná se o mladé výhonky bambusu, které právě vyklíčily. Obsahují mnoho prospěšných látek, např. vitamin B a C, minerály, bílkoviny a sacharidy. Bambusové výhonky se používají do hlavních jídel, polévek či salátů. Pro svou křehkost a vynikající chuť jsou čím dál tím oblíbenější nejen v zemích, odkud pocházejí, ale také v Evropě. V české kuchyni je možné použít bambusové výhonky do leča, rizota nebo zeleninové polévky. Bambusové výhonky však máme spojeny především s asijskou kuchyní, kde se využívají do salátů, k drůbežímu a hovězímu masu, do nudlových a zeleninových směsí nebo k rýži. Hodí se také perfektně k pokrmům z ryb a mořských plodů. Pokud se bambus dobře připraví a uvaří, stává se z něj opravdu vynikající delikatesa! Nelze se proto divit, že se ročně spotřebují tisíce tun těchto bambusových výhonků.
Čínská medicína již od pradávna používala bambus k léčení různých druhů nemocí. Kyselina křemičitá, kterou rostlina obsahuje (známá též pod názvem bambusový cukr) je vynikajícím lékem na astma. V čínské medicíně jsou využívány také kořeny bambusu jako prevence proti jedné z nejzákeřnějších civilizačních chorob – rakovině. Bambusové třísky, takzvané „zhuru“, které se získávají ze střední vrstvy bambusu, mají rovněž prokázané léčivé účinky. Pomáhají například při detoxikaci organismu a odstraňování hlenu, horečkách nebo křečích. Oblíbená je i bambusová míza, která se používá při křečích, horečce a dokonce při léčbě epilepsie u dětí. Z bambusu se dají využít také jeho listy, které jsou zase výborné například při zánětech dolních močových cest, protože eliminují krev v moči. Kuzhuye, hořké bambusové listy, se využívají například při zimnicích, horečkách a zánětech plic. Využití bambusu v čínské medicíně je velice pestré.
Složení :
Bambusové výhonky ( 61 % ),
pitná voda,
kyselina: kyselina citrónová
Výživové údaje na 100g :
energetická hodnota: 49 kJ / 12 kcal
tuky: < 0,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny: < 0,1 g
sacharidy: 0,7 g, z toho cukry: 0,6 g
bílkoviny: 1,1 g
sůl: < 0,01 g
Alergeny : neuvádí se