Glutaman sodný (též glutamát sodný, Glutasol, wei-su[1]) je krystalická forma sodné soli kyseliy L-, jedné z přirozených aminokyselin obsažených v živých organismech. Je to bezbarvý krystalický prášek bez vůně a mírné masové chuti. Používá se v potravinářském průmyslu jako přídavná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu
V EU se jako přidaná látka v potravinářských výrobcích povinně uvádí pod kódem E 621.Glutaman sodný je typickým dochucovadlem v asijské kuchyni,
V minulosti panovaly obavy z nežádoucích účinků glutamanu sodného na lidský organismus, avšak žádná studie je nedokázala nesporně prokázat.
Doporučené použití (5 porcí): polévka, ryby, maso, zelenina - 1 / 2 čajové lžičky,
smažené nudle - 4 / 5 čajové lžičky, smažená rýže - 3 / 5 čajové lžičky.
1 čajová lžička = cca 4 g.
Nejvyšší přípustné povolené množství je 10 000 mg/kg potraviny.
Složení: glutamát sodný - E 621
obsah 1 kg
Země původu: Francie
Dodavatel.Vivacomex